İbrahim BİLGİ
Köşe Yazarı
İbrahim BİLGİ
 

EMEKLİLER HAK ETTİĞİ MAAŞI ALIYOR MU?

Sevgili dostlar, Hangi kanalı açarsam açayım, hangi internet sitesine girersem gireyim karşıma hep emekli vatandaşlarımızın yaşadığı zorluklar çıkıyor. Emekliler maaşlarının çok az olduğundan, tüm dünyayı etkileyen ekonomik zorlukların ülkemizi de etkilemesinden dolayı oluşan hayat pahalılığından şikayet ediyor. Çok da haklılar. En düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğu ülkemizde bu maaşla geçinmek imkansız. Peki emeklilerimiz hak ettiği maaşı neden alamıyor? Gelin isterseniz bu konuyu sizlerle konuşalım. Dünyada ülkelerin büyük çoğunluğu emekli yaşını bir sınırda tutmaktadır. Ki bu sınırlar 55 yaşından hatta çoğu ülkede 60 yaşından önce değildir. Peki bizde durum nasıl? Bakın bizde 38 yaşında emekli olabilen vatandaşlarımız var. Yani bırakın orta yaşı, Türkiye’de mevcut yasalara göre 38 gibi çok genç yaşta bile emekli olunabiliyor. Şimdi sorum şu; Bu kadar genç emeklinin olduğu ülkemizde emekli maaşıyla geçinebilmek mümkün mü? Şöyle bir düşünün 40-45 yaşlarında emekli olan yüzbinlerce kişi var. Bu kişilerin hepsine devlet her ay maaş veriyor. Ama aynı zamanda 60 yaş üstü milyonlarca vatandaşımız var, devletimiz bu vatandaşlarımıza da her ay maaş veriyor. Peki 40 yaşında ki emekliyle, 65 yaşında ki emekli aynı mı? Yani şunu demek istiyorum; 40-45 yaşındaki bir kişi daha gençliğini yeni yaşamaya başlamışken emekli oluyor, bu durum ileri yaşlarda ki emekli vatandaşlarımızın hak ettiği maaşı alamamasına neden oluyor. Mesela bizde de diğer bir çok ülkede olduğu gibi ne olursa olsun erkeklerde 55, kadınlarda 50 yaş sınırı olsa. Böylece devletimizin emekliler için ayırdığı bütçeden daha adil yararlanılmaz mı? Şunu dediğinizi duyuyorum; “Zaten 1999 sonrası girişi olanlar belli yaş kriterlerini sağlamadan emekli olamaz”. Evet doğru ama ya EYT’den yararlananlar, ya da kısmi emeklilik hakkını kullananlar? Koyarsın belli yaş kriterini, bu kriteri istisnasız herkese uygularsın, ödediğin prime göre maaş alırsın ve emekliliğinde daha çok maaş alıp, daha rahat yaşarsın. Bunun en basit çözümü bu! Emeklilik belli yaşa kadar çalışıp didinip, belli yaştan sonra daha rahat ve sakin yaşamak için yok mudur? O halde 40 yaşındaki emekliyle 65 yaşındaki emekli bir olur mu? 40 yaşındaki emekli düşük emekli maaş aldığında çalışıp daha çok kazanıp geçimini sağlayabiliyor. Peki 65 yaşındaki vatandaşım ne yapsın? O nasıl çalışsın? O vatandaşım da rahat yaşamayı hak etmiyor mu? Hatta herkesten daha çok rahat etmeye hakkı yok mu? Eğer biz 40 yaşlarında emeklilere bu maaşları ödemeye devam edeceksek, ülkemizde maalesef emekli maaşlarının istenen seviyeye gelmesi hemen hemen imkansızdır. O yüzden “muhalefet yapacağım, birkaç oy fazla alacağım” deyip sürekli erken emekliliği gündeme getirenler kendilerine sorsunlar. Gerçekten rahat rahat yaşamayı hak eden emeklinin hakkını gasp ediyorlar mı, etmiyorlar mı?
Ekleme Tarihi: 05 Mart 2024 - Salı

EMEKLİLER HAK ETTİĞİ MAAŞI ALIYOR MU?

Sevgili dostlar,

Hangi kanalı açarsam açayım, hangi internet sitesine girersem gireyim karşıma hep emekli vatandaşlarımızın yaşadığı zorluklar çıkıyor. Emekliler maaşlarının çok az olduğundan, tüm dünyayı etkileyen ekonomik zorlukların ülkemizi de etkilemesinden dolayı oluşan hayat pahalılığından şikayet ediyor. Çok da haklılar.

En düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğu ülkemizde bu maaşla geçinmek imkansız. Peki emeklilerimiz hak ettiği maaşı neden alamıyor? Gelin isterseniz bu konuyu sizlerle konuşalım.

Dünyada ülkelerin büyük çoğunluğu emekli yaşını bir sınırda tutmaktadır. Ki bu sınırlar 55 yaşından hatta çoğu ülkede 60 yaşından önce değildir. Peki bizde durum nasıl?

Bakın bizde 38 yaşında emekli olabilen vatandaşlarımız var. Yani bırakın orta yaşı, Türkiye’de mevcut yasalara göre 38 gibi çok genç yaşta bile emekli olunabiliyor. Şimdi sorum şu; Bu kadar genç emeklinin olduğu ülkemizde emekli maaşıyla geçinebilmek mümkün mü? Şöyle bir düşünün 40-45 yaşlarında emekli olan yüzbinlerce kişi var. Bu kişilerin hepsine devlet her ay maaş veriyor. Ama aynı zamanda 60 yaş üstü milyonlarca vatandaşımız var, devletimiz bu vatandaşlarımıza da her ay maaş veriyor.

Peki 40 yaşında ki emekliyle, 65 yaşında ki emekli aynı mı? Yani şunu demek istiyorum; 40-45 yaşındaki bir kişi daha gençliğini yeni yaşamaya başlamışken emekli oluyor, bu durum ileri yaşlarda ki emekli vatandaşlarımızın hak ettiği maaşı alamamasına neden oluyor.

Mesela bizde de diğer bir çok ülkede olduğu gibi ne olursa olsun erkeklerde 55, kadınlarda 50 yaş sınırı olsa. Böylece devletimizin emekliler için ayırdığı bütçeden daha adil yararlanılmaz mı?

Şunu dediğinizi duyuyorum; “Zaten 1999 sonrası girişi olanlar belli yaş kriterlerini sağlamadan emekli olamaz”. Evet doğru ama ya EYT’den yararlananlar, ya da kısmi emeklilik hakkını kullananlar?

Koyarsın belli yaş kriterini, bu kriteri istisnasız herkese uygularsın, ödediğin prime göre maaş alırsın ve emekliliğinde daha çok maaş alıp, daha rahat yaşarsın. Bunun en basit çözümü bu!

Emeklilik belli yaşa kadar çalışıp didinip, belli yaştan sonra daha rahat ve sakin yaşamak için yok mudur? O halde 40 yaşındaki emekliyle 65 yaşındaki emekli bir olur mu?

40 yaşındaki emekli düşük emekli maaş aldığında çalışıp daha çok kazanıp geçimini sağlayabiliyor. Peki 65 yaşındaki vatandaşım ne yapsın? O nasıl çalışsın? O vatandaşım da rahat yaşamayı hak etmiyor mu? Hatta herkesten daha çok rahat etmeye hakkı yok mu?

Eğer biz 40 yaşlarında emeklilere bu maaşları ödemeye devam edeceksek, ülkemizde maalesef emekli maaşlarının istenen seviyeye gelmesi hemen hemen imkansızdır.

O yüzden “muhalefet yapacağım, birkaç oy fazla alacağım” deyip sürekli erken emekliliği gündeme getirenler kendilerine sorsunlar. Gerçekten rahat rahat yaşamayı hak eden emeklinin hakkını gasp ediyorlar mı, etmiyorlar mı?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrum.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
M Engin Olcay
(08.03.2024 09:31 - #785)
Çok haklısın.Maalesef her şey oy uğruna dejenere oluyor.Ben Almanya dan emekli oldum,eşim Fransa dan.Bana bağlanan maaş 20 euro karıma bağlanan maaş 3.87 euro.Bu maasıda 60 yaşımıza girdiğimiz sene bağladılar.Hani açlık sınırı yoksulluk sınırı.Her ay gönderdikleri bu paranın havale masrafı daha çok.Isteyen olursa bütün evrakları gösterebilirim.Kaç sene çalıştınsa o kadar bağlarım diyorlar.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrum.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.