Hüseyin SOFTA
Köşe Yazarı
Hüseyin SOFTA
 

TURİZMDE PERSONEL SORUNU

Sanırım turizmdeki en fazla sıkıntı yaratan soruna değiniyorum bu yazımda. Kaldı ki bir çok kez bu konuda yazdım, hatta çeşitli ortamlarda dile getirdim, ancak bir arpa boyu yol alamıyoruz. Bu sezon turizmden gerçekten çok umutluyuz. Önce deprem felaketi turizmi etkiledi. Allah milletimize bir daha böyle acı göstermesin. Sonra da seçimler! Buna rağmen ümitlerimizi koruyoruz. Hem de ülkemiz için 60 milyon turist ve 56 milyar USD gelir hedefinin gerçekleşeceğine inanıyoruz. Aynı şekilde Bodrum içinde 1,5 milyon turist hedefimizin aşılacağını şimdiden görüyoruz. Fakat bu hedeflere ilerlerken karşımıza yıllardır aşamadığımız personel sorunu çıkıyor. Başta otellerde olmak üzere turizmde çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Bunda turizm sektörünün mevsimlik çalışma alanı olmasının yanında turizme yönelik personel  eğitiminin de ne kadar yetersiz olduğu ortada. Yıllardır personel eğitimi için devlet ve yerel yönetim yetkililerin katıldığı çalıştaylar, toplantılar  düzenlenir. Bu etkinliklerin bugüne kadar faydasını gören olmadı. Peki ne yapmalıyız? Turizm eğitimi veren okulların özellikle meslek okullarının sayısı artmalı. Bu okullar sadece turizm beldelerinde var. Halbuki başta Bodrum olmak üzere bu beldelerde yaşayan yöre halkı bu okullara rağbet etmiyor. Hatta turizmde çalışmaya rağbet etmiyor. Bizler kadroların çoğunu doğu ve güneydoğu illerinden gelen gençlerle  oluşturuyoruz. Peki bir öneri ; bu bölgelerde turizm eğitim kurumlarının sayısını artırsak nasıl olur? Daha eğitimli personel ve kadrolar oluşmaz mı? Bizlerde personel sorununu biraz daha hafifletmez miyiz? Bir görevde benimde yönetiminde yer aldığım BOYD ve BODER gibi derneklere düşüyor. Biz BOYD olarak yıllarca bu eğitimleri verdik. Keza BODER çok çaba sarfetti. Ama yeterli değil devlet ve yerel yönetimlerde bu işe el atmalı. Tabi boş çalıştaylarla veya sonuç alınmayan toplantılarla değil. Yoğun eğitimle, kışın turizm çalışanına destek vererek, aynı şekilde kışın personelini tutan işletmelere destek vererek, turizmde çalışan personel için teşvikleri artırarak ve bir kere daha vurgulayalım yoğun eğitim imkanları ile desteklemeleri gerekir. Biz profesyoneller ne zaman bir araya gelsek, hatta telefonda sosyal medyada bile personel sorunu konuşuyoruz ve de yakınıyoruz. Kimsenin bu soruna duyarsız kalmaya hakkı yok. Hedefler tamam. Ama destek olmadan, personel sorununu aşmadan bir yere kadar! Buna birde müşteri memnuniyetinin kaliteli ve eğitimli personel olmadan sağlanamayacağı bilindiğine göre sorunun boyutları daha vahim düzeyde maalesef.
Ekleme Tarihi: 19 Mayıs 2023 - Cuma

TURİZMDE PERSONEL SORUNU

Sanırım turizmdeki en fazla sıkıntı yaratan soruna değiniyorum bu yazımda. Kaldı ki bir çok kez bu konuda yazdım, hatta çeşitli ortamlarda dile getirdim, ancak bir arpa boyu yol alamıyoruz. Bu sezon turizmden gerçekten çok umutluyuz. Önce deprem felaketi turizmi etkiledi. Allah milletimize bir daha böyle acı göstermesin. Sonra da seçimler! Buna rağmen ümitlerimizi koruyoruz. Hem de ülkemiz için 60 milyon turist ve 56 milyar USD gelir hedefinin gerçekleşeceğine inanıyoruz.

Aynı şekilde Bodrum içinde 1,5 milyon turist hedefimizin aşılacağını şimdiden görüyoruz. Fakat bu hedeflere ilerlerken karşımıza yıllardır aşamadığımız personel sorunu çıkıyor. Başta otellerde olmak üzere turizmde çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Bunda turizm sektörünün mevsimlik çalışma alanı olmasının yanında turizme yönelik personel  eğitiminin de ne kadar yetersiz olduğu ortada.

Yıllardır personel eğitimi için devlet ve yerel yönetim yetkililerin katıldığı çalıştaylar, toplantılar  düzenlenir. Bu etkinliklerin bugüne kadar faydasını gören olmadı. Peki ne yapmalıyız? Turizm eğitimi veren okulların özellikle meslek okullarının sayısı artmalı. Bu okullar sadece turizm beldelerinde var. Halbuki başta Bodrum olmak üzere bu beldelerde yaşayan yöre halkı bu okullara rağbet etmiyor. Hatta turizmde çalışmaya rağbet etmiyor. Bizler kadroların çoğunu doğu ve güneydoğu illerinden gelen gençlerle  oluşturuyoruz.

Peki bir öneri ; bu bölgelerde turizm eğitim kurumlarının sayısını artırsak nasıl olur? Daha eğitimli personel ve kadrolar oluşmaz mı? Bizlerde personel sorununu biraz daha hafifletmez miyiz?

Bir görevde benimde yönetiminde yer aldığım BOYD ve BODER gibi derneklere düşüyor. Biz BOYD olarak yıllarca bu eğitimleri verdik. Keza BODER çok çaba sarfetti. Ama yeterli değil devlet ve yerel yönetimlerde bu işe el atmalı. Tabi boş çalıştaylarla veya sonuç alınmayan toplantılarla değil. Yoğun eğitimle, kışın turizm çalışanına destek vererek, aynı şekilde kışın personelini tutan işletmelere destek vererek, turizmde çalışan personel için teşvikleri artırarak ve bir kere daha vurgulayalım yoğun eğitim imkanları ile desteklemeleri gerekir.

Biz profesyoneller ne zaman bir araya gelsek, hatta telefonda sosyal medyada bile personel sorunu konuşuyoruz ve de yakınıyoruz. Kimsenin bu soruna duyarsız kalmaya hakkı yok. Hedefler tamam. Ama destek olmadan, personel sorununu aşmadan bir yere kadar! Buna birde müşteri memnuniyetinin kaliteli ve eğitimli personel olmadan sağlanamayacağı bilindiğine göre sorunun boyutları daha vahim düzeyde maalesef.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrum.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.