Serkan Zeki ÖZTUNCAY
Köşe Yazarı
Serkan Zeki ÖZTUNCAY
 

VE BEKLENEN OLDU, HAYIRLI OLSUN!

Öncelikle hepinizin yeni yılınızı kutluyor ve sizlere sağlık, mutluluk, huzur ve bol kazanç getirmesini temenni ediyorum. Tabi her ne kadar temennim bu yönde olsa da ekonomimizin durumu da ortada. Asgari ücrete yapılan zam sonrası aklınıza gelebilecek tüm temel tüketim ve ihtiyaç malzemelerinde kısaca her kalem üründe yeni fiyatlamalar ile karşı karşıya gelmiş durumdayız. Bu duruma artık şaşırıyor muyuz? Tabi ki hayır… Anlaşılan o ki; bu yılda yeni bir geçim mücadelesi yine bizleri bekliyor olacak ancak şartlar daha da çetin bir hal alarak. Devletimiz asgari ücretle çalışanlarımıza, memurlarımıza ve emeklilerimize refah düzeyini arttırmak için maaşlarına zam verir, bizlerde bunu fırsat bilir satmakta olduğumuz ürünlerin fiyatlarına hemen zam yaparız. Pardon ya zam değil fiyat düzenlemesi demem gerekiyordu sanırım, öyle değil mi? Tabi bunun bir de işçilik tarafı var. Mesela inşaat sektöründe piyasadan edindiğim bilgiye göre bir vasıfsız elemanın yeni yıla girmemiz ile günlüğü 1.250 - 1.500 TL aralığında, bir ustanın günlüğü ise 2.000 - 2.500 TL aralığında olduğu konuşuluyor. Bir yandan ürünlerin bir yandan da işçiliğin fiyatlarının yükselmesi sanırım bu yıl çoğu vatandaşımızın elinden geldiğince kendi işini kendi görmesini beraberinde getirecektir. Daha iyi bir kazanç sağlamayı bekleyen birçok vatandaşımızın da bu fiyatlar ile evdeki hesabı çarşıya uymayabilir diye düşünüyorum. Yapılan bu fırsatçılıklar günümüzde artık bizleri tamamen bir sarmal döngü içerisine hapsetmiş durumda. Bugün gördüğümüz fiyatları yarın maalesef ki göremiyor ve planlamalarımızı doğru dürüst yapamıyoruz. İleriye dönük borçlanma konusunda da çoğu vatandaşımız artık kendisine olan güveni kaybetmiş durumda. Güvenini yitirmeyen vatandaşlarda kredi faizlerinin yüksekliğinden dolayı aylık ödemelerin altından kalkmakta zorlanıyor ya da kredi işine hiç bulaşmamak kararı alıyor. Hal böyle olunca da piyasada işler yavaşlıyor hatta durma noktasına geliyor ve hiçbirimiz yaptığımız işten bir tat alamıyor hatta bir kar elde edemiyoruz. Şu bitmek bilmeyen fiyat düzenlemelerine bir son vermemiz ve piyasada işlerin   açılması adına devletimize destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum, aksi halde bu işin kazananı olmayı hedefleyenlerin, kaybedenlerin tarafında olacağını düşünüyorum. Yeni yılda her şeyin gönlünüzce olması dileğimle…
Ekleme Tarihi: 06 Ocak 2024 - Cumartesi

VE BEKLENEN OLDU, HAYIRLI OLSUN!

Öncelikle hepinizin yeni yılınızı kutluyor ve sizlere sağlık, mutluluk, huzur ve bol kazanç getirmesini temenni ediyorum.

Tabi her ne kadar temennim bu yönde olsa da ekonomimizin durumu da ortada. Asgari ücrete yapılan zam sonrası aklınıza gelebilecek tüm temel tüketim ve ihtiyaç malzemelerinde kısaca her kalem üründe yeni fiyatlamalar ile karşı karşıya gelmiş durumdayız.

Bu duruma artık şaşırıyor muyuz? Tabi ki hayır…

Anlaşılan o ki; bu yılda yeni bir geçim mücadelesi yine bizleri bekliyor olacak ancak şartlar daha da çetin bir hal alarak.

Devletimiz asgari ücretle çalışanlarımıza, memurlarımıza ve emeklilerimize refah düzeyini arttırmak için maaşlarına zam verir, bizlerde bunu fırsat bilir satmakta olduğumuz ürünlerin fiyatlarına hemen zam yaparız. Pardon ya zam değil fiyat düzenlemesi demem gerekiyordu sanırım, öyle değil mi?

Tabi bunun bir de işçilik tarafı var. Mesela inşaat sektöründe piyasadan edindiğim bilgiye göre bir vasıfsız elemanın yeni yıla girmemiz ile günlüğü 1.250 - 1.500 TL aralığında, bir ustanın günlüğü ise 2.000 - 2.500 TL aralığında olduğu konuşuluyor.

Bir yandan ürünlerin bir yandan da işçiliğin fiyatlarının yükselmesi sanırım bu yıl çoğu vatandaşımızın elinden geldiğince kendi işini kendi görmesini beraberinde getirecektir.

Daha iyi bir kazanç sağlamayı bekleyen birçok vatandaşımızın da bu fiyatlar ile evdeki hesabı çarşıya uymayabilir diye düşünüyorum.

Yapılan bu fırsatçılıklar günümüzde artık bizleri tamamen bir sarmal döngü içerisine hapsetmiş durumda. Bugün gördüğümüz fiyatları yarın maalesef ki göremiyor ve planlamalarımızı doğru dürüst yapamıyoruz. İleriye dönük borçlanma konusunda da çoğu vatandaşımız artık kendisine olan güveni kaybetmiş durumda. Güvenini yitirmeyen vatandaşlarda kredi faizlerinin yüksekliğinden dolayı aylık ödemelerin altından kalkmakta zorlanıyor ya da kredi işine hiç bulaşmamak kararı alıyor.

Hal böyle olunca da piyasada işler yavaşlıyor hatta durma noktasına geliyor ve hiçbirimiz yaptığımız işten bir tat alamıyor hatta bir kar elde edemiyoruz.

Şu bitmek bilmeyen fiyat düzenlemelerine bir son vermemiz ve piyasada işlerin   açılması adına devletimize destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum, aksi halde bu işin kazananı olmayı hedefleyenlerin, kaybedenlerin tarafında olacağını düşünüyorum.

Yeni yılda her şeyin gönlünüzce olması dileğimle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrum.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.