Serkan Zeki ÖZTUNCAY
Köşe Yazarı
Serkan Zeki ÖZTUNCAY
 

KONUT FİYATLARI NEREYE GİDİYOR?

Hepimizin bildiği üzere her yılın belirli dönemlerinde kimine göre yüksek, kimine göre de düşük olarak görülen konut fiyatları her zaman bir tartışma konusu olmuştur. Şimdi içerisinde bulunduğumuz yılda şöyle bir konut fiyatlarına baktığımızda evet bir artış olduğunu ama bu artış oranının enflasyon oranının altında kaldığını görüyoruz. Bu durumu da nominalde artış, reelde ise düşüş olarak tanımlıyoruz. Peki yılın geri kalan döneminde bu seyir aynen devam eder mi? Bu durum geride bıraktığımız yaklaşık 10 aydır bu şekilde devam etmekte. Ancak yılın ikinci yarısı için biraz değişeceğini düşünüyorum. Neden bu şekilde düşündüğümü de yılın ikinci yarısında gerek alınan tedbirler gerekse baz etkisi ile enflasyonda bir gerileme olacağını ve bu duruma bağlı olarak faizlerde bir düşüş trendi içerisine gireceğimiz şeklinde açıklayabilirim. Düşen faiz oranları her zaman konut fiyatlarının artmasına sebep olur ve gayrimenkul piyasası hareketlenir. Neden? Çünkü düşen faiz oranları vatandaşın konut satın alımında işini kolaylaştırır. Şu sıralar ülke ekonomimizi göz önünde bulundurarak gayrimenkul yatırımı yapmanın doğru zaman olup olmadığını düşünenler içinde bu durum aynı zamanda yol gösterici olacaktır. Şimdi altın her geçen gün artıyor, dolarda artacak, iyi bir getiri sağlıyorum konut alımını sonra gerçekleştireceğim gibi düşünenler var ise şunu bilmelisiniz ki alım kararı verdiğinizde maalesef ki bu sefer konutlarda bu fiyatları göremeyeceksiniz. Çünkü diğer yatırımlarınızdan elde ettiğiniz getirinin düştüğü anda konut fiyatları tavan yapacak. Dolayısı ile şahsi düşüncem bölgemizde yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızın elini çabuk tutması yönündedir. Bölgemize özellikle Mayıs ayından başlayarak Haziran ve Temmuz aylarında turist girişlerinin hızlanması ile birlikte konut fiyatlarının da hızlıca yukarı doğru bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Her geçen gün konut alımının ne kadar zorlaştığı hepimizin zaten malumu ama fiyatlamalarda sona gelmiş de değiliz, bunu unutmayalım! Daha da zora girmeden içinde bulunduğumuz dönem için belki de bu yılın son şansı diyebilirim. İmkânı olup, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız ellerini çabuk tutmalıdır aksi halde kısa bir süre içerisinde çok ciddi bir fiyat değişimi ile karşı karşıya kalabilirler. Her şey gönlünüzce olsun…
Ekleme Tarihi: 16 Nisan 2024 - Salı

KONUT FİYATLARI NEREYE GİDİYOR?

Hepimizin bildiği üzere her yılın belirli dönemlerinde kimine göre yüksek, kimine göre de düşük olarak görülen konut fiyatları her zaman bir tartışma konusu olmuştur.

Şimdi içerisinde bulunduğumuz yılda şöyle bir konut fiyatlarına baktığımızda evet bir artış olduğunu ama bu artış oranının enflasyon oranının altında kaldığını görüyoruz.

Bu durumu da nominalde artış, reelde ise düşüş olarak tanımlıyoruz.

Peki yılın geri kalan döneminde bu seyir aynen devam eder mi? Bu durum geride bıraktığımız yaklaşık 10 aydır bu şekilde devam etmekte. Ancak yılın ikinci yarısı için biraz değişeceğini düşünüyorum.

Neden bu şekilde düşündüğümü de yılın ikinci yarısında gerek alınan tedbirler gerekse baz etkisi ile enflasyonda bir gerileme olacağını ve bu duruma bağlı olarak faizlerde bir düşüş trendi içerisine gireceğimiz şeklinde açıklayabilirim.

Düşen faiz oranları her zaman konut fiyatlarının artmasına sebep olur ve gayrimenkul piyasası hareketlenir. Neden? Çünkü düşen faiz oranları vatandaşın konut satın alımında işini kolaylaştırır.

Şu sıralar ülke ekonomimizi göz önünde bulundurarak gayrimenkul yatırımı yapmanın doğru zaman olup olmadığını düşünenler içinde bu durum aynı zamanda yol gösterici olacaktır. Şimdi altın her geçen gün artıyor, dolarda artacak, iyi bir getiri sağlıyorum konut alımını sonra gerçekleştireceğim gibi düşünenler var ise şunu bilmelisiniz ki alım kararı verdiğinizde maalesef ki bu sefer konutlarda bu fiyatları göremeyeceksiniz.

Çünkü diğer yatırımlarınızdan elde ettiğiniz getirinin düştüğü anda konut fiyatları tavan yapacak. Dolayısı ile şahsi düşüncem bölgemizde yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızın elini çabuk tutması yönündedir.

Bölgemize özellikle Mayıs ayından başlayarak Haziran ve Temmuz aylarında turist girişlerinin hızlanması ile birlikte konut fiyatlarının da hızlıca yukarı doğru bir ivme kazanacağını düşünüyorum.

Her geçen gün konut alımının ne kadar zorlaştığı hepimizin zaten malumu ama fiyatlamalarda sona gelmiş de değiliz, bunu unutmayalım! Daha da zora girmeden içinde bulunduğumuz dönem için belki de bu yılın son şansı diyebilirim.

İmkânı olup, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız ellerini çabuk tutmalıdır aksi halde kısa bir süre içerisinde çok ciddi bir fiyat değişimi ile karşı karşıya kalabilirler.

Her şey gönlünüzce olsun…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrum.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.