Serkan Zeki ÖZTUNCAY
Köşe Yazarı
Serkan Zeki ÖZTUNCAY
 

BODRUM EMLAK PİYASASINDAKİ FİYATLAR NE KADAR DOĞRU ?

Son zamanlarda sıkça kulağımıza gelen veyahut fırsat buldukça hepimizin dillendirdiği bir konu; Bodrum’daki satılık ve kiralık konutların fiyatları... Kimimize göre kiralık ve satılık konut fiyatları çok yüksek. Kimimize göre de satılık konut fiyatları normal ya da düşük hatta kiralar ise çok düşük olarak değerlendirilebiliyor. Ama bu işin bir doğrusu olmalı ve sana, bana, ona göre değil de herkesin mantıklı bulabileceği, kabul edebileceği rakamları piyasada görmemiz gerekir. Hepimizin piyasa izlenimi sonucu vardığımız bir kanı var ama dediğim gibi bu kanı hepimizin bakış açısına göre değişiyor. Yatırımcı, satıcı, alıcı ya da kiracı artık hangi grupta yer alıyorsak hepimiz piyasadaki fiyatlamalara ayrı bir çerçeveden bakabiliyoruz. Oysaki verilere dayanmayan, sadece fikirlerden ve de öngörülerden oluşan birtakım söylemler doğal olarak piyasada da bir dengesizlik olmasına sebep oluyor. Şimdi onun, bunun, şunun değil de sizlerin bu işin doğrusu ne olmalı, aslında bölgemizdeki fiyatlar ne şekilde seyretmeli sorularına cevap bulmanıza yardımcı olmaya çalışacağım. Bodrum bölgesinde yaşayan vatandaşlar olarak en önce doğal olarak Muğla genelindeki fiyatlardan bilgi sahibi olmalıyız. Bölgesel karşılaştırma yapabilmeli, bölgemizdeki oluşumları daha etkili ve doğru bir şekilde fiyatlandırmalıyız. Konu ile ilgili olarak sizlerle Endeksa’ nın yapmış ve bizler ile paylaşmış olduğu verilere bir bakalım istiyorum. Tablo içerisinde yer alan “Geri Dönüşüm Süresi” için şayet aramızda bilmeyenler olursa diye kısaca bir açıklama yapmak yerinde olabilir. Bu ifade; taşınmazın satış fiyatının kira bedeline bölünmesi ile bulunan amortisman süresini ifade eder. Bu verileri incelediğinizde bazılarımızın “Nasıl olur? Ben hiç böyle düşünmüyordum! Bu işte bir yanlışlık var” gibi yorumlar yapacağını şimdiden tahmin edebiliyorum. Bahsettiğim üzere; bu tablo için bende burada herhangi bir yorumda bulunmayacağım ama sizlerin dikkatlice tabloyu incelemenizi ve bundan sonra atacağınız adımlarda bu verilerden faydalanmanızı tavsiye ederim. Bu vesile ile Endeksa’ ya da bu verileri hazırladığı ve bizler ile paylaştığı içinde teşekkürlerimi sunarım. Her şeyin gönlünüzce olması dileğimle…
Ekleme Tarihi: 18 Ekim 2023 - Çarşamba

BODRUM EMLAK PİYASASINDAKİ FİYATLAR NE KADAR DOĞRU ?

Son zamanlarda sıkça kulağımıza gelen veyahut fırsat buldukça hepimizin dillendirdiği bir konu; Bodrum’daki satılık ve kiralık konutların fiyatları...

Kimimize göre kiralık ve satılık konut fiyatları çok yüksek. Kimimize göre de satılık konut fiyatları normal ya da düşük hatta kiralar ise çok düşük olarak değerlendirilebiliyor.

Ama bu işin bir doğrusu olmalı ve sana, bana, ona göre değil de herkesin mantıklı bulabileceği, kabul edebileceği rakamları piyasada görmemiz gerekir.

Hepimizin piyasa izlenimi sonucu vardığımız bir kanı var ama dediğim gibi bu kanı hepimizin bakış açısına göre değişiyor.

Yatırımcı, satıcı, alıcı ya da kiracı artık hangi grupta yer alıyorsak hepimiz piyasadaki fiyatlamalara ayrı bir çerçeveden bakabiliyoruz.

Oysaki verilere dayanmayan, sadece fikirlerden ve de öngörülerden oluşan birtakım söylemler doğal olarak piyasada da bir dengesizlik olmasına sebep oluyor.

Şimdi onun, bunun, şunun değil de sizlerin bu işin doğrusu ne olmalı, aslında bölgemizdeki fiyatlar ne şekilde seyretmeli sorularına cevap bulmanıza yardımcı olmaya çalışacağım.

Bodrum bölgesinde yaşayan vatandaşlar olarak en önce doğal olarak Muğla genelindeki fiyatlardan bilgi sahibi olmalıyız. Bölgesel karşılaştırma yapabilmeli, bölgemizdeki oluşumları daha etkili ve doğru bir şekilde fiyatlandırmalıyız.

Konu ile ilgili olarak sizlerle Endeksa’ nın yapmış ve bizler ile paylaşmış olduğu verilere bir bakalım istiyorum. Tablo içerisinde yer alan “Geri Dönüşüm Süresi” için şayet aramızda bilmeyenler olursa diye kısaca bir açıklama yapmak yerinde olabilir. Bu ifade; taşınmazın satış fiyatının kira bedeline bölünmesi ile bulunan amortisman süresini ifade eder.

Bu verileri incelediğinizde bazılarımızın “Nasıl olur? Ben hiç böyle düşünmüyordum! Bu işte bir yanlışlık var” gibi yorumlar yapacağını şimdiden tahmin edebiliyorum.

Bahsettiğim üzere; bu tablo için bende burada herhangi bir yorumda bulunmayacağım ama sizlerin dikkatlice tabloyu incelemenizi ve bundan sonra atacağınız adımlarda bu verilerden faydalanmanızı tavsiye ederim.

Bu vesile ile Endeksa’ ya da bu verileri hazırladığı ve bizler ile paylaştığı içinde teşekkürlerimi sunarım.

Her şeyin gönlünüzce olması dileğimle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrum.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.