Serkan Zeki ÖZTUNCAY
Köşe Yazarı
Serkan Zeki ÖZTUNCAY
 

100 GÜN VE ALTI KONUT KİRALAMALARINA DAİR!

100 GÜN VE DAHA  AZ SÜRELİ KONUT KİRALAMALARINDA YETKİ A GRUBU SEYAHAT ACENTELERİNDE! Bildiğiniz üzere; 25.Ekim.2023 tarihli ve 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 02.Kasım.2023 tarihli ve 32357 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu kiralama işlemlerine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesine dair Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte 28.Aralık.2023 tarihli ve 32413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Konu ile ilgili olarak Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 10.Ocak.2024 tarihinde Bodrum Ticaret Odası’nda bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. bu toplantıya çok sayıda mal sahibi, seyahat acentesi sahibi, emlak ofisi sahibi ve emlak danışmanları katıldı. Oldukça açık ve net bir bilgilendirme sunumunun ardından yetkililer, katılımcılardan gelen soruları da cevapladılar. Şahsi olarak çok bilgilendirici ve de verimli bulduğum bu toplantı için Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’müze ve tüm yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Toplantıda mal sahiplerinin izin başvurusu aşamasında yapması gerekenleri, konutlarında aranılacak şartları, kiralama işlemlerinde uyulması gereken kuralları ve denetleme işlemlerinin nasıl yapılacağı, nelere dikkat edileceği gibi birçok detaya yer verildi. Tüm bu bilgilere Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün https://mugla.ktb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz hatta toplantıda yapılan sunum dosyasını da görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz. 100 gün ve daha az süreli konut kiralama işlemleri; turizm kapsamında olduğundan emlak danışmanları tarafından değil, mal sahiplerinin kendilerince veya A Grubu Turizm Belgesine sahip Seyahat Acenteleri tarafından yapılacaktır. Bu konuda herhangi bir yanlış anlaşılma ve uygulama olmaması adına bunun özellikle altını çizmekte fayda görüyorum. Aksi bir pazarlama ya da kiralama yapılması gibi durumlarda ciddi anlamda yaptırımlar ile karşı karşıya kalınacağının bilinilmesi gerekir. Bir diğer önemli nokta ise turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkında 26.Haziran.1973 tarihli ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerinin uygulanacağıdır. 1774 sayılı kanun kapsamında bildirim yükümlülüğü konusunda izin belgesi sahibi sorumlu kişi kabul edilecektir. Konunun hassasiyeti ve de önemi açısından gerekli bilgileri edinmenizi ve işlemlerinizi bu doğrultuda yapmanızı tavsiye ederim. Her şeyin gönlünüzce olması dileğimle… 
Ekleme Tarihi: 12 Ocak 2024 - Cuma

100 GÜN VE ALTI KONUT KİRALAMALARINA DAİR!

100 GÜN VE DAHA  AZ SÜRELİ KONUT KİRALAMALARINDA YETKİ A GRUBU SEYAHAT ACENTELERİNDE!

Bildiğiniz üzere; 25.Ekim.2023 tarihli ve 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 02.Kasım.2023 tarihli ve 32357 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Bu kiralama işlemlerine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesine dair Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte 28.Aralık.2023 tarihli ve 32413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Konu ile ilgili olarak Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 10.Ocak.2024 tarihinde Bodrum Ticaret Odası’nda bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. bu toplantıya çok sayıda mal sahibi, seyahat acentesi sahibi, emlak ofisi sahibi ve emlak danışmanları katıldı.

Oldukça açık ve net bir bilgilendirme sunumunun ardından yetkililer, katılımcılardan gelen soruları da cevapladılar. Şahsi olarak çok bilgilendirici ve de verimli bulduğum bu toplantı için Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’müze ve tüm yetkililerine çok teşekkür ediyorum.

Toplantıda mal sahiplerinin izin başvurusu aşamasında yapması gerekenleri, konutlarında aranılacak şartları, kiralama işlemlerinde uyulması gereken kuralları ve denetleme işlemlerinin nasıl yapılacağı, nelere dikkat edileceği gibi birçok detaya yer verildi. Tüm bu bilgilere Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün https://mugla.ktb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz hatta toplantıda yapılan sunum dosyasını da görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz.

100 gün ve daha az süreli konut kiralama işlemleri; turizm kapsamında olduğundan emlak danışmanları tarafından değil, mal sahiplerinin kendilerince veya A Grubu Turizm Belgesine sahip Seyahat Acenteleri tarafından yapılacaktır. Bu konuda herhangi bir yanlış anlaşılma ve uygulama olmaması adına bunun özellikle altını çizmekte fayda görüyorum.

Aksi bir pazarlama ya da kiralama yapılması gibi durumlarda ciddi anlamda yaptırımlar ile karşı karşıya kalınacağının bilinilmesi gerekir.

Bir diğer önemli nokta ise turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkında 26.Haziran.1973 tarihli ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerinin uygulanacağıdır. 1774 sayılı kanun kapsamında bildirim yükümlülüğü konusunda izin belgesi sahibi sorumlu kişi kabul edilecektir.

Konunun hassasiyeti ve de önemi açısından gerekli bilgileri edinmenizi ve işlemlerinizi bu doğrultuda yapmanızı tavsiye ederim.

Her şeyin gönlünüzce olması dileğimle… 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberbodrum.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.